Kom in i trädgården


Utan min trädgård had det varit så mycket svårare att ta sig igenom sjukdomstiden. 

 Påsken april 2011. Våren ha slagit knockout på den kalla vintern och vi går omkring i kortärmat och shorts.. Fast jag väntar med shorts och svettas i mina jeans men i alla fall kortärmat,  i mitten av april!! Vi åt sillunch ute på altanen i går,  långfredagen, och idag grillade vi till lunchen som avnjöts i full sol på altanen och nästan 20 grader varmt. Bakvänt men så skönt. Blommorna har börjat slå ut, förgätmig och backvioler samt tulpaner, de som inte rådjuren ätit upp. I växthuset sprutar det grönt ur lådorna. 
                                                       -----------------------
2011-06-26
Midsommartid - en underbar tid men i år var jag förkyld med halsont och nästäppa så det blev inte någon utflykt till midsommarstången. Vi hade en lugn och trevlig dag utan regn och med sillunch i solen. Midsommardagen bjöd på skyfall, ärtstora hagel och så mera sol och mera regn. Idag har det varit rätt skönt väder så nu har växthuset fått sig en storstädning. Förra veckan upptäckte jag vita flygare på undersidan av gurkbladen, det flög upp massor med vita flygor eller ullöss som de också heter. Det är ett problem att bli av med denna ohyra speciellt som jag odlar ekologiskt. Gurkbladen var nästan genomskinliga eftersom ullössen suger ut näring ur bladen. efter att ha prövat att duscha med vatten så fick det bli pyretrin och efter en dag , ny hård vattendusch och byte av ytjord. Vi får se vad som händer.
Med regnet kom också sniglarna som faktiskt inte varit så synliga ännu.
Men det växer fint i alla rabatter och rosorna har knopp och honungsrosorna slår nog ut i veckan. Jag har fått bespruta dem mot bladlössen ett par gånger.                            
 ---------------------------------
Oktober 2011
Hösten är i sitt esse. Mörkt, regnigt och kallt. Löven täcker marken i allt tjockare lager. Nu är tid för goda böcker, goda maträtter att att samlas runt. Men först måste trädgårdsmöblerna plockas undan, växter flyttas, grävas om och täckas. Och så måste jag ju göra humlebon. Enligt uppgift behövs muslort till dessa.. 


2012-02-26                        

Nu är våren på väg även om det är kallt ute. Men solen har strålat klart några dagar nu och snötäcket har försvunnit runt rosor och andra buskar. Idag klädde jag på de mest ömtåliga buskarna säckväv så att de inte ska brännas av vårsolen. Jag strödde ut kalk på gräsmattornas snölager och hackade bort den eländiga isen som hotar mig så fort jag går. Med tre tidigare frakturer vill jag väldigt gärna ha isfritt. Jag har tre olika broddar att tillgå...


2012-04-04 Idag är det Askonsdag. I morgon Skärtorsdag, far vi häxor till Blåkulla på våra kvastar.Tusse, vår katt sitter och väntar på sin kvastfärd. Han hänger på..
När jag växte upp gjorde vi barn små hyss som att klistra lappar på varandras ryggtavlor. Där kunde det stå Pelle är kär i Kajsa osv...Enkla nöjen på landet.
Hur som haver , den här påsken ser ut att bli kall men trädgårdsarbetet måste nu intensifieras. Jag såg en lila fläck i en av rabatterna, det var krokus som slagit ut, ett sant vårtecken. Och så vintergäck. Och i växthuset väntar penserna som köptes för ett par veckor sedan, på att planeras i krukor. Snön och kylan kom emellan.

2012-07-08
Så var det högsommar efter en kall och blöt vår och försommar. Det prunkar i trädgården men angreppen från rådjur, sniglar och liljebaggar  måste hållas i schack. Jag har inte hunnit med att kolla liljorna förrän idag och det var på tiden. Massor med äckliga klumpar, puppkolonier under bladen som skrapades bort. Mördarsniglarna är så många så där hinner vi bara att med att hålla efter. Och så var det rådjuren, de är på jakt efter rosknoppar så vi har nät över buskarna  och illaluktande pinnar med ammoniak och blodmjöl.Bommor i bur ..Egentligen är alla växter lite sena i år vilket får tillskrivas den kalla och blöta junimånaden. Nu har pionerna snart blomamt ut, klematisen håller på att blomma /dvs Nelly Moser och Dr Ruppel). Jag har nog sex olika klematissorter och en blommade tidigt men blomningen var kort.  Den växer dock enormt. Jag har planterat två nya klematis som inramning till en uteplats under ett par träd och där finns en honungsros sedan tidigare, den blommar nu och doftar helt underbart.

2014-08-10
Nästan två år sedan den senaste anteckningen på denna sida.. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

Trädgårdsmässigt har det varit en höjdarsommar. Eftersom jag tidigt visste att det skulle bli operation och efterbehandling, vilket skulle kunna påverka min trädgårdsplanering, så började jag rekordtidigt med "vårbruket". Den varma våren och lagom fuktig vår och högsommarvärmenm nästan tropisk värme har gjort resten. Jag tror inte att det varit så här lång och intensiv värmeperiod på många, många år och det har gjort underverk i trädgården.
                                                   
                                                   

 


                                                   

          

2014-10-08
Fortfarande blommar Ingrid Bergman-rosen och även Crown Princess Margareth.  2014-12-13
Ser ut att bli en grön jul men inatt kom lite snö och det frös på. Den gula praktnejlikroten som jag har planterat i våtbädden blommade om i november men nu har den frusit bort. Får nu nöja mig med planteringar med hyacinter och annat juligt.
Nu längtar jag efter våren.
Rosa blommor i trädgården att längta till:

Hå ha ja ja , snö har vi nu så det dröjer innan våren!!Men om en månad drar maken och  jag till Rom, och där finns kanske lite mer vårkänsla!!


Lägg till bildtext
I väntan på våren och trädgården så gottar jag mig i fotomapparna. Det kryllar ju av insekter på sommaren och även om jag är lite skraj för spindlar och andra åttabenskryp så gillar jag att fotografera insekter.

2015-04-09
Efter en kall och blöt påskhelg med tapsering av köket var det en befrielse att få gå ut i trädgården
på eftermiddagen. När jag jobbat hemma som idag så blir det bonustid eftersom jag slipper arbetsresorna. Alltså tillbringade jag några timmar i trädgården och växthuset. Nu har jag frösått lite i växthuset och en del får gro inomhus under lysröret med specialljus.

2015-05-10
Maja upptäcker omgivningen

Väldoftande trädgårdshyacinter


Narcisserna och muscarin bugar 
2015-05-17
Ja vi elsker trädgårdslandet2015-12-27

2016
Sommaren 2016 var hyfsad vädermässigt men ingen kanonsommar bad- och solmässigt. Vi var till mitt föräldrahem i Västerbotten och hälsade på mina två systrar var för sig. Jag insåg att de börjar bli riktigt gamla och en är tämligen dement.  

Lägg till bildtext
Björkarna bakom mitt föräldrahem. Hur många gånger har jag inte sett denna vy? Jag ställde mig bredvid knuten och blickade ner mot de igenvuxna ängarna . Bakom all lövskog finns en älvstrand. Idag står huset tomt för det mesta, mina två systrar äger det och de är osams så ingen brukar det. 


Rosa!

Förra vecka var tung för många av oss kvinnor med bröstcancer i vår historia. Sara Danius, som kämpat i flera år med sin sjukdom, avled i de...