måndag 8 februari 2016

Kvinna av i dag och av i går


Vi har inte varit på bio så ofta de senaste åren. Förra året var det ett biobesök. Men nu har jag sett två biofilmer på en vecka!  Förra veckan såg  vi filmen En underbar jävla jul. En rolig och tankeväckande film om komplicerade familjekonstellationer i regnbågens alla färger. Det var få biobesökare i salongen så tur att vi kom iväg och såg den. Snart är den borta från repertoaren. helgen innan var jag på bio med dottern och såg The Suffragette som handlade om de tappra kvinnor med Emelie Pankhurst i spetsen som kämpade för kvinnors rösträtt. 

För bara 100 år sedan var vi kvinnor utan rättigheter. Ingen rösträtt. Barnen vi födde fick vi inte vårdnaden om ifall vi skilde oss. De pengar vi slet ihop var våra makars egendom, om vi var gifta. Om vi inte gängade oss och blev respektabel lydig hustru hamnade vi på glasberget. Ungmö..på överblivna kartan...Ogift mor..vilken skam! Ff finns det väldigt mycket att göra. Lika lön för lika jobb t ex. Varför är yrken som domimeras av kvinnor så lågbetalda. Så vi måste alltjämt höja våra röster för att höras.

Apropå röster så har ytterligare en röst tystnat, Bodil Malmsten, också hon i cancer. Ytterligare en penna som lagts ner. Bodil Malmsten var väldigt engagerad  fastän hon var så sjuk. Hon kämpade in i det sista.

Jag var på första träffen på skrivarverkstad om Amazona ordnade i helgen. Det var riktigt bra, kändes inspirerande. Kursledaren som är författare uppmanade oss att låta känslorna komma ut igenom orden, inte genom tårar. Det var svårt men jag skrev. Nu gäller det att fortsätta skriva, skriva,  ljuga och fantisera. Och mitt i allt, vara konkret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Full sprutt på sommarn!

En månad sedan förra inlägget, och nu kom sommarn! Den kom lika snabbt och intensivt som förra våren.En ganska så varm april, mindre varmt i...