Julstök!


Idag har jag varit ledig, tog en semesterdag för att få klart lite av julstöket innan julveckan! Jag har faktiskt köpt en hel del julklappar i god tid, några återstår dock.
Idag gjorde jag kalasgoda köttbullar på över två kilo färs från gris, nöt och älg. Med krydd-, vit- och svartpeppar, hackad brynt lök och två äggulor samt lite kolsyrat vatten så blev de perfekta. En liten skvätt grädde blev det också i smeten.
För att effektivisera rullandet så slevade jag ner köttfärs i lagom mängd i en spritsstrut av vaxad plast utan något munstycke-  Helt perfekt! Jag skar korvlängderna i lagom bitar och rullade snabbt till bollar i lagom storlek. Det blev inte alls så kladdigt som det brukar bli när man rullar köttbullar för hand.

Sedan brynte jag köttbullarna i stekpannan och efterstekning i traktörpannan för vidarebefordran ner i foleformar och infrysning. Fast sista omgången blev dagens middag tillsammans med potatismos och hemgjord lingonsylt.

I morgon ska jag göra Glûhwein a la Ernst, tända ljus och mysa. Men först inköp av gran och julskinka, sill för inläggning och lite julmat. Hm, ja det blir ju en hel del mat med alla matglada i vårt hushåll.

Kommentarer

Populära inlägg