måndag 12 oktober 2015

Bulor och blånader

I dag är det precis en vecka postoperativt och kontrolldags av ärr.  När jag stod i morgonduschen så kände jag plötsligt en bula i midjan, liksom en stor en bulle med något hårt i, nedanför ett stort blåmärke. Jag har haft rejält ont där sedan operationen och har en mindre blånad även på andra sidan i midjehöjd.  Det måste ju ha något med fetttransplantationen att göra. Nu var det ju lätt att gripas av panik men jag tvingade mig själv att tänka logiskt: det var inte varmt, rött och svullet, alltså inte tecken på en blodpropp.  Men dock en distinkt ömmande bula, som måste kollas upp. Som tur är så skulle jag ju på kontroll just idag.

Det första jag tog upp på bröstmottagningen var bulan. Sköterskan kollade först och sedan bad hon en läkare undersöka bulan.  Plastikkirurgen var inte där, men den trygge läkaren som opererat mig tidigare ett antal gånger, klämde, kände och bedömde att det inte var fråga om trombos eller blodpropp, bara blödning som gett hematom och inte heller något som hade förbindelse med bukhålan. Puh - detta hade jag inte tänkt på. Det senare skulle kunna vara riktigt farligt.  Så jag åkte till jobbet för att lämna sjukintyg och hälsa på mina kollegor,  fick chokladpraliner av min arbetsgrupp och åt lunch med mitt lunchgäng för att sedan åka hem. Sedan var jag så trött att jag somnade i soffan när jag kom hem.

Operationen som jag gjorde var en kapselklyvning, dvs den inkapslade expanderprotesen frigjordes och klövs och man tog bort allt runt omkring för att sedan lägga in en silikonprotes samt spruta in kroppseget fett. Metoden att spruta in kroppseget fett i brösten utvecklades av plastikkirurget som sysslar med bröstförstoring, för mig handlar det om rekonstruktion efter bröstcancer. Det känns  vettigt att den kostsamma plastikkirurgin översatts till offentlig vård, dvs att i sådana lägen som mitt,  använda sig av vedertagna metoder att för att hjälpa  cancerdrabbade kvinnor.

Så nu hoppas jag att bulnader och blånader ger med sig snart. Jag har korsett, nej gördel i form av stödstrumpbyxa med avklippta ben, dygnet om och ska ha det en vecka till. Jag ger mig själv injektioner mot blodproppar varje och har tagit en antibiotikakur för säkerhets skull. Hela batteriet av smärtstillande får stå, tar mest Alvedon just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Full sprutt på sommarn!

En månad sedan förra inlägget, och nu kom sommarn! Den kom lika snabbt och intensivt som förra våren.En ganska så varm april, mindre varmt i...