fredag 10 juli 2015

Pålrötter och morötter

Vädrets makter är inte med oss. Det har regnat under stor del av veckan som gått, skurarna har avlöst varandra. Det är min  andra semestervecka av fyra, suck..
Jag har dock försökt att utnyttja  uppehållen. Ut och in igen och så ut.  Dock har uppehållen blivit kortare och kortare och tills slut var det bara regn.
Alla krukväxter ute på altanen är dyngsura,  näringen rinner liksom rakt igenom. Växterna behöver torka upp och få sol.

Pionerna var sena i blomningen men de har hållit ut i regnet, de sista blommar nu. Rosorna har mögelangrepp eller rostangrepp  på blad och grenstammar, ska försöka minska dettaq med bikarbonatdusch men det måste ju vara uppehåll..
Riddarsporrarna verkar dock inte ha påverkats så mycket av det myckna regnet, bara de har stöd  så att de inte blåser omkull. Jag hann med att gallra lite i ett par rabatter idag. Hittade en del sniglar så klart.  Riddarsporrrar har ju en väldigt grund rotfäste i jämförelse med astilbe, löjtnantshjärta och andra med pålrötter. och jag har delat dem ett par gånger, liksom löjtnantshjärta och andra perenner som breder ut sig. Nu visade det sig att en rabatt med många liljor och andra pernner var översållad av höstanemon som spritt sina pålrötter.  Jag drog upp alla utom huvudplantan och tänkte plantera dessa någon ananstans. Jag kollade sedan på en trädgårdssajt där det stod att växter med pålrötter inte kan delas, men det här är ju  inte delning utan nya plantor s a s. Jag har nog fått en del av dessa pålrotade växter att ta sig även när jag delat plantor, har inte tänkt på att de har ett pålrotssystem. Jag ska pröva med astt plantera de här nya höstanemonerna så får vi se, går det så går det.

Även om det regnat mycket så verkar det växa ordentligt i trädgårdslandet. Salladen är väldigt fin och morötterna behöver gallras nu igen. Sockerärterna växer kraftigt på höjden och jag måste hitta ett sätt att stödja rankorna. De har nu växt en bra bit ovanför armeringsnätet som jag har som växtstöd..
Den första gurkan kan skördas om ett par dagar. Tomaterna är lite segare, där blir det till att vänta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Full sprutt på sommarn!

En månad sedan förra inlägget, och nu kom sommarn! Den kom lika snabbt och intensivt som förra våren.En ganska så varm april, mindre varmt i...