söndag 1 februari 2015

Fotoskatt

När jag var sjukskriven så passade jag på att scanna fotografier från början av 60-talet och framåt. Fotona har dels fått av en syste och dels ärvt så det är familjealbum. Det är tidstypiska porträtt av pesoner som jag är släkt med. De två äldre kvinnorna är till vänster min mormor Helga och till höger min fars moster, Gerda som  min far fick växa upp hos. Han var född utanför äktenskapet och hans mor lämnade honom hos sina föräldrar. Det var nog tufft , att välja bort sin som, vilket hon gjorde. Men hon hade nog inte valt, min farmor. Det var 1907 och att vara ensam mor i denna trakt var nog mer än vad hon klarade av. Så min far togs om hand av sina morföräldrar och sin ogifta moster Gerda. Hon tog först hand om min far och sedan skötte hon sina gamla föräldrar, David och Maria .  Jag minns Gerda som en frejdig tant, med dialekt och enligt fotot här nedan.  var hon ganska så parant dam måste jag säga.
Fyra chica damer 1961, två mostrar, mormor och fars moster..

Rent allmänt så är det mycket värdefullt att ha dessa foton och kunna digitalisera dem för eftervärlden. För mig är det mina minnen. Mina föräldrar var av den gamla,  hårt arbetande sorten och tämligen djupt religiösa. Lantbrukare med många barn och ett jordbruk som inte lönade sig. Men alla barnen har de "läshuvud" som det kallades förr och alla tog sig vidare och utbildade sig, blev socionomer, psykolog, sjuksköterska, beteendevetare och lärare.  Så mina föräldrar var nog stolta över oss barn, även om man inte skulle förhäva sig.
La familia. Mellan mina föräldrar sitter den minsta, dvs undertecknad. Bakom min mor Berta står Gudrun, sedan Maj-Britt, så Bernt och Hjördis. Framför henne sitter Aina och t h om henne, min far Halvard, Eftersom det är Bernt som konfirmeras så bör det vara 1959. Förutom mig själv så är två syskon kvar i livet men vi har ingen kontakt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Full sprutt på sommarn!

En månad sedan förra inlägget, och nu kom sommarn! Den kom lika snabbt och intensivt som förra våren.En ganska så varm april, mindre varmt i...