lördag 17 september 2011

På Gotlands finns farliga djur: haren, staren, dromedaren och den farliga kriminalkommisarien..

Helgen tillbringas således på Gotland, mitt i Visby. Det var 25 år sedan senaste besöket. Nu studerar en av våra söner i Visby och behövde få över höstkläder, husgeråd och lite och bohag att fylla studentlyan med så vi tog en tripp över helgen. Fredagskvällen ägnades åt studentlyan varpå rummet nu har en betydligt högre trivselfaktor. Studentområdet var ett lite trivsamt huskomplex - långt ifrån de trista husen på Lappkärrsberget i Sthlm.. På Gotland har man tänkt till lite och insettt att även studenter bör ha en viss trevnad i sitt boende. Högskolan på Gotland visade sig vara en trevlig institution belägen fint nära vattnet. Och en finess var verkligen cykelstolparna med regnskydd för cykelsadeln. Sedan blev det en tur i den nästan helt tomma sta´n, en fredagkväll och nästan inga restuaranger öppna kl 20 00.  Jag hade inte insett att det kan vara så tomt, har blivit så tillvand med all trängsel i Stockholm så att de tomma gatorna i Visby upplevdes som lite spöklikt. Det fick bli pizza. 

På lördagen promerade vi runt muren och var till Almedalen, besåg den ena ruinen efter den andra. Vi passade på att smita in i små butiker som nu hade öppet för sista helgen före vinteruppehållet. Gatorna var tomma så när på enstaka människor här och där. Ett köpcenter med de vanligaste butikerna hade lite mer folkliv men det var roligare att slinka
in i en smyckesaffär med medeltida
smycken än att gå in på Guldfynd.


Det var skönt att bara sätta sig på bänkarna längst gågatan och lyssna på lugnet, inga bilar, inga folkmassor och inga röster, nästan. Jo en och annan förstås men allmänt sett så var det väldigt lugnt  och avstressande. På sommaren kommer man ju knappt fram där men nu kunde man lugnt sätta sig var som helst och bara njuta av friden. I Italien har många städer bänkar runt stammen på träden och det är så skönt att sitta under ett  träd och filosofera eller betrakta omgivningen. På lördagen var det ju ett underbart väder, solen värmde skönt och näsan blev lite röd i solen. En glassbutik hade 150 glassorter att välja bland som mest men nu var det färre och sista helgen med öppet, rea på glass.. Vi strosade runt í Botaniska trädgården, en hel del rosor blommade alltjämt.  Trädet nedan var som hämtat ur en Harry Potter-film.  
En mycket avstressande helg på det hela stora.  Hotell Stenugnen var litet och personligt och bjöd på en underbar frukost med hembakt bröd. Jag passade på att be om receptet så det ska jag dela med mig av här sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rosa!

Förra vecka var tung för många av oss kvinnor med bröstcancer i vår historia. Sara Danius, som kämpat i flera år med sin sjukdom, avled i de...