tisdag 25 januari 2011

Mera bröd, bröd och åter bröd

Läste i DN i helgen om Petite France som vunnit  utmärkelsen Gulddraken igen, tredje gången gillt. Har ju inte tagit mig till detta berömda kafé ännu men det ska väl bli tid för någon vinterpromenad när tapeterna komit upp på väggen i hallen  och det är dåligt sparkföre och jag inte har surdeg som väntar. Hur som helst blev jag lite inspirerad redan i fredags morse när jag läste om SM i bakning. Så jag satte raskt igång en startdeg på vildjäst. Den tar ett och halvt dygn från det att jag startat jäsningen med vildjäst och jag kan börja baka av degen. Sedan ska ju degen jäsa i bunken två -tre timmar och någon stund innan gräddning . Men det är lite av ett hantverk att baka bröd på det här sättet. . Jag läste i DN att den franske bagaren inte gillar vanlig jäst bröd utan bakar allt med långjäsning från surdeg. Bagarn klappar även om sin deg och pratar med den?! Ja varför inte. Jag pratar med blommorna ibland, speciellt om jag råkat skada en växt på något sätt...
Hur om helst så bakade jag ett bröd i helgen som jag kallar Ankis mellanmörka.
Det jäste upp fint och har en god rågsmak. Se vidare på receptsidan.

Men har man bråttom och vill ha ett gott bröd på ett par timmar så är det ju väldigt gott med ett jäsbröd också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rosa!

Förra vecka var tung för många av oss kvinnor med bröstcancer i vår historia. Sara Danius, som kämpat i flera år med sin sjukdom, avled i de...