fredag 21 januari 2011

Baguette ska vara 55 cm långa och ha fem skåror...

Denna min baguette blev i mitt tycke helt perfekt men kortare och hade bara tre skåror...

Dessa krav på hur baguette ska se ut framkom i artikeln i dagens DN om Petite France. Precis som dess bagare har jag alltid en surdeg på gång och jag pratar också med degen . "Om du inte jäser upp ordentligt nu så blir det andra bullar."
Och i kylen har jag alltid en burk med vildjäst. Med den startar man ett brödbak som t ex baguette eller levain. Först gör man en mamma med den, sedan en chef och slutligen en levaindeg. Ibland blir de precis så där torr på ytan som det beskrivs i boken Bröd av Jan Hedh.. Fördegen blev fast i konsistenen men ändå mjuk och kan skäras i motsats till den som jag gjort efter recept från Pain Le Martins brödbok. De bröden har också blivit bra men degen måste alltid jäsa i formar.

Ett gott bröd med surdeg på graham ska göras i helgen.  Men först ska degen matas..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rosa!

Förra vecka var tung för många av oss kvinnor med bröstcancer i vår historia. Sara Danius, som kämpat i flera år med sin sjukdom, avled i de...