fredag 21 januari 2011

Baguette ska vara 55 cm långa och ha fem skåror...

Denna min baguette blev i mitt tycke helt perfekt men kortare och hade bara tre skåror...

Dessa krav på hur baguette ska se ut framkom i artikeln i dagens DN om Petite France. Precis som dess bagare har jag alltid en surdeg på gång och jag pratar också med degen . "Om du inte jäser upp ordentligt nu så blir det andra bullar."
Och i kylen har jag alltid en burk med vildjäst. Med den startar man ett brödbak som t ex baguette eller levain. Först gör man en mamma med den, sedan en chef och slutligen en levaindeg. Ibland blir de precis så där torr på ytan som det beskrivs i boken Bröd av Jan Hedh.. Fördegen blev fast i konsistenen men ändå mjuk och kan skäras i motsats till den som jag gjort efter recept från Pain Le Martins brödbok. De bröden har också blivit bra men degen måste alltid jäsa i formar.

Ett gott bröd med surdeg på graham ska göras i helgen.  Men först ska degen matas..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Full sprutt på sommarn!

En månad sedan förra inlägget, och nu kom sommarn! Den kom lika snabbt och intensivt som förra våren.En ganska så varm april, mindre varmt i...