onsdag 31 mars 2010

Rundstycken med dinkel


Nu är jag ledig några dagar och började ledigheten med ett litet brödbak i väntan på Lost. Rundstycken (runda kuvertbröd) med dinkel och russin har jag döpt dem till. Bröden är goda med marmelad till te. Dinkel i kombination med rågsur ger en god brytning medan vetemjölet fixar jäsegenskaperna.

- Du behöver rågsur som grund till det här receptet.-
Om du inte har gjort en sådan, så pröva att att göra en: Blanda 2 dl rågmjöl, gärna ekologiskt, med 1-1/2 dl vatten och ett par skedar rivet äpple. Täck med plast och låt stå varmt i minst två dygn. Om degen luktar syrligt så är processen i gång. Mata den på tredje dagen med 1 dl vatten och något mer än 1 dl mjöl. (Degen ska inte rinna men inte heller vara för kompakt. Dock hellre lite för lös än för hård smet är min erfarenhet). Plasta över och låt stå varmt tills nästa dag , samma mängd vatten och mjöl, plast och låt stå. Den fjärde dagan är degen klar. Har jäsningen satt igång så är surdegen lite fluffig, luftbubblorna syns s a s.

Receptet kommer här:
1 1/2 dl rågsur
5 dl vatten
1/4 pkt jäst
5 dl fullkornsdinkel
5-5 1/2 dl vetemjöl
1 dl russin
2 tsk havssalt eller vanligt

Blanda rågsur med vatten och rör ner jästen. Blanda ihop allt utom salt i en degbunke och arbeta ihop den till en smidig deg som inte kladdar men inte heller är för hård. Om degen blir för hård, ta i lite mer vatten. Jag har en degblandare av äldre modell och körde brödet två minuter i låg hastighet, därpå salt och en minut till. Sedan ska degen jäsa i bunken 1 timme.

Häll ut degen på bakbordet och fös ihop den lätt. Tryck inte ut luften ur degen utan arbeta med lätta händer. Dela degen i fyra delaroch varje del i fem delar, blir 20 bullar. Rundriv bullarna (gör en boll av degen och spänn ut degen över bollen och dra den neråt. Lägg bullarna så att den spänd ytan kommer uppåt. Bullarna blir fint rundade med rundrivning. Låt jäsa på plåt 30 min. Grädda i 230 gr.

Har du en baksten Grädda bröden direkt på stenen. Värm i så fall upp ugnen till 250 gr och sänk till 230 gr efter fem minuters gräddning. Grädda 10-12 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Våren är i full gång, fastän det är mycket kalla nätter. I går var vi till en ridskola i Huddinge och hämtade hästgödsel, prima gödning för ...