tisdag 27 oktober 2009

Rosa band m m

Snart så är denna rosa månad slut. Överallt så finns det en massa sätt att stödja kampen mot bröstcancer. Förutom rosa bandet så finns en mängd varor och produkter som är rosaband-märkta och en del av köpesumman går till insamlingen. Jag tycker att att det är ett bra sätt att stödja forskningen. Många bäckar små..

Jag läste i Aftonbladet idag att många av de som tillhör riskgrupperna riskerar att stå utan vaccin för att fullt friska snyltar sig till vaccin. Själv så blev jag pådyvlad vaccination och det utan att jag ville ha injektionen. Det hela är faktiskt värt att förtälja:
Eftersom jag har struma så äter jag Levaxin sedan många år. I alla år har jag en gång per år gått hos en äldre och trevlig doktor med praktik vid Hötorget, och fått ta en del lab-prover och därmed hållit koll på thyreoidvärdena och blodfetterna. Vid det årliga besöket 2007 meddelade doktorn att han skulle gå i pension varför han rekommenderade alla sin patienter (många , många..) att vända sig till dr T på E-kliniken, på Östermalm. Jag hade ingen större lust att gå dit men när mina tabletter började ta slut så insåg jag att jag måste ju ha tag i en doktor som kan kolla mina värden och skriva ut Levaxin. Så jag var verkligen i behov av medicinen och det tog över ett halvår i väntetid att få komma till kliniken.
Jag borde ha vänt vid ingången för när jag kom dit så kände jag igen skylten. Det var den kliniken som influensavaccinerade personalen på ett av försäkringskassans lokalkontor i slutet av 1990-talet. Vi personal stod på rad för sprutan och snabbt gick det och så sade vaccinationsläkaren ungefär så här när jag fått min injektion: "Jag hinner inte med att sätt på skydden på engångs-nålarna, kan du hjälpa till?" Och jag, alltid serviceminded och hjälpsam gjorde som han bad och ...stack mig på en injektionsnål. Jag blev alldeles förskräckt och det blev än mer obehagligt när läkaren kläckte ur sig att han hoppades att ingen hade AIDS på kontoret. Naturligtvis blev jag mycket orolig och kontaktade kliniken för provtagning och fick göra två test inom ett halvår. Det blev ingenting som tur var men jag har inte något gott öga till denna klinik. Och så hamnade jag där igen. Jag borde ha känt igen namnet men minnet svek mig.
Jag gick och anmälde mig vid disken. Där var tjockt med folk, många av utländsk härkomst som fyllde i papper för att byta husläkare och varför förstod jag sedan..
Jag skulle betala direkt till doktorn blev jag upplyst om men han tog inte betalkort, bara "cash"! Ja ha, tänkte jag och satte mig att vänta. En dem som väntade ropades in av någon i läkarrummet och så ropade han upp mitt namn. Jag berättade varför jag uppsökt kliniken och han började fylla i ett registerkort på sin urgamla skrivmaskin, ingen data där inte och fullt med handlingar med namn och personnr låg på bordet, Han snackade vidare, att medicin ska vi greja, om den gamle doktorn och struma och allt möjligt.. Men så sade han att: - Du måste byta husläkare och registrera dig här på E-kliniken för annars kostar det skjortan för dig. "Jag blev ganska ställd och såg mig själv utan Levaxin och få tag i ny läkare var ju inte så kul och tabletterna var helt slut. Ok tänkte jag och skrev på medan läkaren fortsatte att prata på om allt möjligt. Influensor och cancersjukdomar som hans patienter och anhöriga m fl varit med om, cancer är förresten virusbaserat, det fanns bara inga bevis ännu men forskningen kommer att visa det i framtiden. Jag tillhörde nu riskgrupper förklarade doktorn och stack ett nytt papper under näsan på mig, hans svada var otrolig och jag tänkte" jag vill ut härifrån nu" så jag sade. OK, jag är övertygad. Jag gör det senare.
Men i mitt stilla sinne så tänkte jag minsann inte vaccinera mig. Till slut så kunde jag avrunda samtalet, någon klinisk undersökning företog inte, han kollade inte min hals men skrev remiss för fullständiga provtagning, hälsokontroll.

När jag reste mig för att gå så kom han snabbt runt bordet med en injektionsspruta i handen, lika bra att ta den direkt sade han och jag blev så paff att jag drog upp ärmen och vips så var jag vaccinerad. Ingen hudspritning och inga handskar, bara rakt på med nålen. Jag blev ännu mer angelägen att komma därifrån men behövde ju ta mina prover så jag gick till labbet. Där glömde jag helt bort att jag inte ska ta injektioner i vänster arm eftersom jag har gjort bröstamputationen på den sidan. Så kunde jag äntligen lämna kliniken efter ca 45 min med väntetid och snackstund med doktorn. Nu väntar jag på provsvar och sedan ska jag byta tillbaka till min gamla vårdcentral.
Mina kollegor på jobbet kan inte förstå hur jag, en så jordnära och stabil person kunde bli så omkullpratad att jag skrev på det ena papperet efter det andra. Läkaren måste vara rätt så manipulativ.
På kvällen så funderade jag över besöket och googlade namnet och.. fick många träffar. Den gode doktorn har ett stort antal HSAN-anmälningar och har blivit varnad, har dömts till fängelse för ekobrott osv.. Massor med missnöjda patienter.. Det blir inget byte av husläkare för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rosa!

Förra vecka var tung för många av oss kvinnor med bröstcancer i vår historia. Sara Danius, som kämpat i flera år med sin sjukdom, avled i de...