måndag 12 oktober 2009

Helgens brödbak inskränkte sig till nattjäst morgonfralla på surdeg. Hur goda som helst, med havssalt och sesam- och solrosfrön. De var faktiskt så goda att jag gjorde en sats av dem både fredag och lördag. Receptet finns i Boken om surdeg av Martin Johansson och är hur enkelt som helst. På fredagseftermiddagen orkade jag inte vara kvar på jobbet hela dagen utan flexade ut och började leta efter jäsplåt eller baguetteplåt som den heter. Hittade en på Gordon Bleu, inte billig men den har redan kommit till användning. De hade även bakstenar av kalksten som täcker hela ugnsbotten. Det är ju klart att bröden får bättre plats att grädda på en sådan platta än på min runda pizzaplatta från Weber. Den har f ö spruckit, troligtvis pga isbitarna som jag slänger in i ugnen. Vet redan nu vad jag önskar mig i julkapp - men det finns dock billigare bakstenar på nätet. Men hur som helst - bakandet ger en extra dimension åt vardagen. Det ger utlopp för kreativitet och skapande, liksom trädgårdsarbetet och fotograferingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rosa!

Förra vecka var tung för många av oss kvinnor med bröstcancer i vår historia. Sara Danius, som kämpat i flera år med sin sjukdom, avled i de...