måndag 5 oktober 2009

Humlorna har surrat färdigt för i år men det är bara sju månader tills de är här igen.... Lite höstdepression har jag ju men då är det bra terapi att kolla fotohögen...

Frosten är tidig i år så jag räddade några kvistar med skugglilja som är en av mina favorier. Den här heter Blue wonder fast jag tycker att min går mera i rött. Vacker är den dock och inte svår att få i blom men nu kom ju frosten alldeles för tidigt så det är inte mycket kvar av den.
Så har jag bakat en särdeles god morots- och äppelkaka. Eller som en kollega på jobbet uttryckte sig om den när jag bjöd på fika bröd härom veckan: God som fan.. Receptet är så enkelt att den mest ovane i köket klarar det med glans:Ugnsvärme 190gr. Använd bakform med löstagbar botten, även om det är en silikonklädd form så är det bra att klä botten med rundel av smörgåspapper så fastnar inte kakan. Du behöver:

2 dl rapsolja eller annan neutral matolja
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3 dl rivet äpple
2 dl riven morot
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Blanda ihop allt i en bunke, rör i hop och häll ner i formen. Gräddas mitt i ugnen ca 35 - 40 min, håll koll på ytan och prova med sticka efter 35 minuter. Låt kallna och bred på antingen Kesella vanilj eller en blandning av 1/2 dl florsocker och 100 gr Philadelphia cream cheese plus lite vaniljsocker efter smak.

När jag ändå är igång med recept så kommer här även:
Kungshults mockabitar. Receptet fick av min bortgångna syster Gudrun för så där 30 år sedan. Jag gjorde min debut i kaffebjudningarnas värld med detta bakverk kan man säga.
Kungshultsmockabitar görs så här:
2 ägg och 3 dl strösocker vispas poröst. Blanda sedan ihop i i en bunke:
4 ½dl vetemjöl, 2½ tesk bakpulver, 2 ½ -3 msk kakao. Blanda äggvispet med mjölblandningen och rör ner 1½dl mjölk samt 150 gr smält smör.
Häll i en rektangulär form som du klätt med bakplåstspapper, något mindre än en ugnsplåt bör den vara. Grädda 10-12 min 225 - 250 gr.
Glasyr: Blanda 2 ½dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker, 2½ msk kakao, 2-3 msk smält smör pch 2 msk kallt kaffe. Rör glasyren smidig, den ska inte vara för lös så att den rinner när du brett ut den. Bred ett lager över kakan. Skär i rutor när den kallnat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Full sprutt på sommarn!

En månad sedan förra inlägget, och nu kom sommarn! Den kom lika snabbt och intensivt som förra våren.En ganska så varm april, mindre varmt i...